Gezondheidscentrum Galgenwaard Utrecht

Dry needling

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie, afkomstig uit Canada.

Dry Needling in utrecht

Met een naald worden spieren aangeprikt waardoor deze lokaal vermoeid raken en hierdoor snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van en droge naald. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Dry needling wordt soms verward met acupunctuur, de enige overeenkomst is dat dezelfde naald wordt gebruikt. De techniek is echter totaal anders. Bij dry needling wordt over het algemeen dieper in de spier geprikt om deze kort te laten aanspannen en ontspannen. Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze en dry needling valt binnen de reguliere fysiotherapie.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een ‘spierknoop’, die naast lokale pijn ook pijn op afstand kan veroorzaken. De fysiotherapeut gaat op zoek naar deze spierknopen omdat deze in veel gevallen een belangrijke oorzaak bij myogene pijnklachten. Door deze knopen ‘uit te doven’ omdat ze een keer worden aangeprikt, vermindert de pijn en zakt de spanning af. Bij langdurige klachten zijn vaak meerdere spieren en daardoor meerdere triggerpoints betrokken. Al deze triggerpoints kunnen dan behandeld worden.

Een triggerpoint kan de volgende symptomen;

  • Pijn en stijfheid
  • Vewegingsbeperkingen in de aangrensende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spieren
  • ‘Pijn ontwijkend’ gedrag, je gaat anders bewegen als gevolg van de pijn
  • Uitsraling in de vorm van tintelingen of prikkelingen
  • Hoofdpijn en duizeligheid

Hoe voelt dry needling aan? 

Het aanprikken met een naald op de huid is bijna niet voelbaar. Wanneer meer naar de triggerpoint toe bewogen wordt met de naald en deze juist wordt aangeprikt, spant de spier vaak even kort samen (een ‘twitch’) en ontspant weer. Dit geeft een soort ‘kramp’ gevoelen voelt dof en zwaar aan. Dit duurt maar kort en snel daarna is merkbaar dat de spieren weer makkelijker kunnen worden bewogen. Kort na de behandeling voelen de spieren wat moe en zwaar aan, alsof je lokale spierpijn ervaart. Bewegen helpt om dit gevoel weer snel kwijt te raken.

Therapie

Algemene Fysiotherapie

Sportfysiotherapie

Manuele therapie

Online Fysiotherapie

Revalidatie voor COVID-19 patiënten

Aanvullend

Dry Needling

Zwanger

Zwanger-Fit

(Sport) Massage

Personal training

"

ERVARINGEN

Cliënten aan het woord

google

Ik kon er ontzettend snel terecht en ben erg goed geholpen. De sportmassage had direct effect en heb gelijk wat goede tips gekregen om klachten te voorkomen. Zeker een aanrader!

google

Ben zo blij met Ingrid als fysiotherapeut, heb zoveel plekken bezocht en nergens zo goed behandeld! Ze geeft je advies en maakt je spier los als dat nodig is! Heel fijn!

google

Ik ga al jaren lang naar deze fysio praktijk. Elke keer hebben ze mij goed geholpen en kom ik altijd weer van mijn blessures af. Inmiddels ben ik wel door alle werknemers en de eigenaressen behandeld. Ze zijn allemaal prettig in omgang, professioneel en aandachtig. Ik ben er ontzettend tevreden met ze, zeker een aanrader!

E-mail ons

info@fysiotherapie-deklerk.nl

Bel ons

06 - 53 59 71 83

Locatie

Stadion Galgenwaard

Herculesplein 379, 3584 AA Utrecht

OPENINGSTIJDEN

Ma. - Wo. - Do. - Vr.

08.00 - 21.00 uur

Dinsdag

08.00 - 13.00 uur

Zaterdag & Zondag

Gesloten