Gezondheidscentrum Galgenwaard Utrecht

Cupping

Cupping-therapie is een massage techniek met siliconen cups die vacuüm gezogen worden op de huid.

Werking van cupping

Het verlicht stijve en strakke spieren en stimuleert onmiddellijk de bloedtoevoer op de getrofen gebieden. Diepe spierknopen en verklevingen worden op het huidoppervlak gezogen, zodat blokkades worden opgeheven.

Cupping therapie bestaat al duizenden jaren. Traditioneel gezien komt deze vorm van behandelen uit de Oosterse geneeswijzen. In het Oosten en Midden-Oosten wordt deze manier van therapie gebruikt om meridianen (een soort drukpunten) en acupunctuurpunten (in plaats van met naalden) te behandelen. Hierdoor wordt de bloedsomloop in de spieren en weefsels verbeterd en worden ophopingen in de energiedoorstroming opgeheven.

Frequentie

Om cupping-therapie te laten slagen is het belangrijk dat het niet eenmalig gedaan wordt maar net als met een fysiotherapie behandeling wat frequenter toegepast wordt.
De mate van vacuüm zuigen van de cups wordt langzaam opgebouwd per behandeling.

Er zijn verschillende vormen van cupping

Natte cupping, Fire Cupping, Cold Cupping en Dry Cupping.

Met droge cupping en bewegende cupping worden siliconen cups aangebracht op de geoliede huid en geperst om een vacuüm te creëren, geen vuur of incisies. Afhankelijk van de klachten is het ook mogelijk om te masseren met een bewegingscup. Dit betekent dat de cup op de huid wordt geschoven terwijl de cup aan het zuigen is. Tijdens de fysiotherapie wordt alleen gebruik gemaakt van dry cupping.

In het begin moet de cliënt vaak eerst even wennen aan de sensatie. Cupping kan gevoelig zijn. Maar het hoort absoluut niet pijnlijk te zijn. Er kunnen rode of paarsen ronde vlekken ontstaan op de huid, dit zijn cupping spots. Deze verdwijnen vaak naar enkele dagen.

Klachten die met cupping behandeld kunnen worden

Met het opheffen van energieblokkades kan cupping effectief worden toegepast bij onder meer:

  • kou en opkomende verkoudheid
  • Vermoeidheidsklachten, stress, burn-out,
    spier- en gewrichtsklachten
  • hoofdpijn/migraine
  • rug-, nek- en schouderpijn
  • pijn in de onderbuik
  • zwelling, vocht in knie en enkel
  • cellulite-, maag- en darmklachten
  • zwakke spijsvertering

Cupping en cellulite behandeling

Cellulite wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd. Cellulite is een bobbelvormige structuur in de huid en het onderhuids bindweefsel.

Met name vrouwen krijgen cellulite rondom hun dijen en billen doordat bij hen enerzijds het vetweefsel voornamelijk onder de huid (hypodermisch) ligt en anderzijds door de cyclische hormoonveranderingen de bindweefselbanden (collageenbanden, retinacula cutis) in het vetweefsel meer of minder opzwellen en zo de laag met collageenbanden zichtbaar maken.

Waarschijnlijk wordt cellulite veroorzaakt door een combinatie van factoren waaronder levensstijl, dieet, gebrek aan lichaamsbeweging, hormonale veranderingen en ouder worden. Oestrogeen zou een van de veroorzakers van de gehate kuiltjes zijn.

Cupping kan ervoor zorgen dat de onderhuidse laag soepeler wordt en de cellulite minder zichtbaar.

Nazorg cupping

Advies is om na een cupping behandeling veel water te drinken zodat de afvalstoffen makkelijk verwijderd kunnen worden uit ons lichaam. De rode of paarse cupping spots verdwijnen vaak na enkele dagen. De huid kan ongeveer 2-3 dagen gevoelig aanvoelen.

Cupping therapie bij fysiotherapie de Klerk

Dry Cupping wordt gebruikt door de fysiotherapeuten binnen Fysiotherapie de Klerk ter ondersteuning van het totale herstelproces. Dry Cupping beïnvloed het herstelproces omdat afvalstoffen worden opgeruimd en cellen weer energie kunnen opnemen en zo wordt het herstelproces vergroot. Bij Dry Cupping blijft de huid intact.

Therapie

Algemene Fysiotherapie

Sportfysiotherapie

Manuele therapie

Online Fysiotherapie

Revalidatie voor COVID-19 patiënten

Aanvullend

Dry Needling

Zwanger

Zwanger-Fit

(Sport) Massage

Personal training

"

ERVARINGEN

Cliënten aan het woord

google

Ik kon er ontzettend snel terecht en ben erg goed geholpen. De sportmassage had direct effect en heb gelijk wat goede tips gekregen om klachten te voorkomen. Zeker een aanrader!

google

Ben zo blij met Ingrid als fysiotherapeut, heb zoveel plekken bezocht en nergens zo goed behandeld! Ze geeft je advies en maakt je spier los als dat nodig is! Heel fijn!

google

Ik ga al jaren lang naar deze fysio praktijk. Elke keer hebben ze mij goed geholpen en kom ik altijd weer van mijn blessures af. Inmiddels ben ik wel door alle werknemers en de eigenaressen behandeld. Ze zijn allemaal prettig in omgang, professioneel en aandachtig. Ik ben er ontzettend tevreden met ze, zeker een aanrader!

E-mail ons

info@fysiotherapie-deklerk.nl

Bel ons

06 - 53 59 71 83

Locatie

Stadion Galgenwaard

Herculesplein 379, 3584 AA Utrecht

OPENINGSTIJDEN

Ma. - Wo. - Do. - Vr.

08.00 - 21.00 uur

Dinsdag

08.00 - 13.00 uur

Zaterdag & Zondag

Gesloten